Terevetulua Luisevan Sällin Kokkeilu-blokkiin. Ku osalle
lukijoista voi tehhä vaikeuksia seurata reseptejä tällä oulun murteella, niin
siirryn takaisin yleiskieleen.
Ainahan me kaikki olemme loman nälässä, mutta onneksi sen nälän
lomassa voi etsiä makuelämyksiä, jotka siirtävät meidät ajatuksissamme jonnekin
muualle, unelmiemme paikkaan. Valitse siis mieleisesi haaveilukohde ja lähde
kanssani sammuttamaan loman nälkää ja kokkeilemaan rohkeasti uutta. Enkä nyt
puhunut oulua, vaan tarkoitin ihan kokkina olemista. Toki kokeilukin kuuluu
tähän reseptiin.
Ihan ensimmäisenä on etsittävä hieno kokkeiluun sopiva asu. Minulle
sopii erinomaisesti raitakuosi ja kuulas hipiäni vaatii jonkin selkeän ja vaikuttavan
värin, siksi päädyin tulipunaiseen esiliinaan, jonka klassiset vaakaraidat
korostavat herkästi muotojani. Seuraavaksi muokataan puitteet, rakennetaan
ympäristö, jossa ruoan valmistaminen näyttää helpolta ja innostavalta. Jotain
simppeliä ja siistiä, mutta haluttua kohdetta ja kokonaisuutta korostavaa. Punainen
seinä kuvastaa unelmieni paikan lämpöä ja höyryävä musta kattila on kuin itse hornan
kattila. Kello seinällä ei kuvasta ikuista tulipalokiirettä, vaan sitä kuinka ihmeen
paljon viidessä minuutissakin voi saada aikaiseksi. Käytä mielikuvitustasi ja
sisusta itsellesi haaveidesi näköinen kokkauspaikka.
Teemmepä sitten mitä tahansa, varsinaisen kokkeilun voisi
aloittaa vaikkapa pilkkomalla sipulia pieniksi kuutioiksi, tai sitten itkemällä
ja pilkkomalla. Tavanomaisuudestaan huolimatta sipulin silppuaminen on aina
yhtä uusi ja avartava seikkailu, jonka syövereihin voi upota useammaksi toviksi.
Tai sitten ei.
Minulle yksi tärkeimmistä seikoista ruoan laitossa on
raaka-aineiden aitous ja tuoreus. Käväisinkin juuri hetkeä ennen kokkauksen
aloittamista kalassa ja sen tuoreempaa saalista en voisi toivoakaan. Minun haaveideni
paikkaan kuuluu ehdottomasti haineväsoppa, hieman eksotiikkaa ja vaaran
tunnetta. Vaikka nyt en saanutkaan ihan aitoa haita tähän hätään, niin pelkkä
psykologinen ketjutus jostain meren elävästä lautaselle vie jo pitkälle. Ajatushan on kuitenkin aito. Ja aidoista kalan ruodoista saadaan aivan
loistava liemi.
Tuoretta, puhdasta vettä kattilaan porisemaan, sekaan
pääosan esittäjät, kalan ruodot ja mausteeksi suolaa, pippuria ja tilliä.
Haudutetaan kunnolla ja siivilöidään ruodot pois. Liemeen lisätään muutama peruna,
porkkana ja palsternakka sekä sipulit. Kun vihannekset ovat kypsiä, mukaan
hieman voita ja ehkä maitoa. Kun keitos on kiehahtanut, se olisikin tarjoilua
vaille valmis. Olisi, mutta tässä vaiheessa minulla voi kuitenkin iskeä
kokeilunhalu. Mitä jos ripottelisinkin keittoon tuoreita, paistettuja
kanttarellejä! Ja juoksen heti metsään keräämään niitä. Sillä tuloksella, että
yleensä keitto kiehuu yli hellalle, palaa pohjaan ja kattila on pilalla. Mutta
kokeilu on osa kokkeilua, epäonnistumisetkin on hyväksyttävä. Upsista ja ylös
vaan!
Sen jälkeen, kun ei ole enää mitään, mitä tarjoilla ja
vieraat ovat jo kohta ovella, paine iskee päälle. Silloin voikin kokeilla
jotain todella uutta. Lähteä vaikka kiertämään kioskeja ja metsästämään, josko
joku myisi aitoja, tuoreita hodareita. Ja löytyyhän niitä, vaikkei olekaan
vielä kapakoiden sulkemisaika. Herkullisen sinappihodarin lisukkeeksi voi
tarjoilla rouhittuja Jellona-tervapastilleja, jotka antavat aterialle
todella särmää, potkua ja tulisuutta, niitä kaikkiahan on haaveideni paikka
pullollaan.
Ja lopuksi katat ruokapöydän tyyliin sopivaksi ja parhaat ystäväsi
saapuvat nauttimaan haaveidesi paikan mauista ja tunnelmasta yhdessä kanssasi.
Loman nälkäsi on ainakin hetkeksi tyydytetty.
Olen nyt kertonut yhden loman nälän sammuttamisohjeen, mutta
varmasti osaat jo tämän reseptin pohjalta kokeilla omien unelmapaikkojesi
tuomista lautaselle ihan uudella tavalla. Näin ruokapöytä voi yllättää sinut
itsekin, joskus negatiivisesti, mutta toivottavasti useimmiten positiivisesti.
Kokkeilun nälkä kasvaa syödessä, yhdessä loman nälän kanssa, mutta jostainhan
on lähdettävä liikkeelle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti